Annons:

Cybtekk Hair Studio - Färg utan gränser

Mormorshår, tuppkam och crazy colours. Cybtekk Hair Studio i Göteborg har ett lite annorlunda signum. Men så är ägaren Roger Persson också före detta punkare.

 Cybtekk salong i Göteborg.
Cybtekk ligger på gränsen mellan de mysiga stadsdelarna Haga och Vasastan i Göteborg.


Åtta år tillbaka och Roger Persson hade sagt tvärnej till en kund som bad om blonda slingor. Göteborgssalongen - eller snarare industrilokalen - som han då höll hus i saknade fönster, låg tre meter under marken och var med sitt punksyntiga signum långt ifrån det man brukar kalla ”mainstream”.

Men det var då och nu är nu. Att Roger stängde undergroundsalongen The Tube för att öppna Cybtekk Hair Studio 2007 berodde delvis på att han ville bredda sin kundkrets – utan att för den sakens skull släppa sin ”edge”.

 Cybtekks ljusa och välkomnande lokal.
Cybtekk är ljust och välkomnande, lite annat än industilokalen Roger Persson höll till i för åtta år sedan.


Wall of fame

Den nuvarande salongen, belägen i gränslandet mellan Vasastan och Haga – har såväl stora fönster som ett blandat klientel som spänner ”mellan åldrarna 15 och 80”. På väggarna hänger bilder på modeller i alla möjliga frisyrer och kulörer. I ena hörnan har man gjort en ”wall of fame”, en vägg där kända kunder fått sätta sin signatur. Band som Dead by April, Nitzer Ebb och Broder Daniel är några av alla som fått håret fixat på Cybtekk genom åren.

- Kommer någon in och vill ha blonda slingor idag, säger jag ja. För att sedan tipsa om att färga in några rosa också, säger Roger, just i färd med att tvätta ur stammiskunden Viola Holmgrens färgning

Se även: Frisyrkollektion 2.11 av Cybtekk Hair Studio

 Cybtekks egen ”Wall of Fame”.
Cybtekk har sin egen ”Wall of Fame”.


Crazy colours

- Innan hade jag en kopparorange nyans, nu ska det gå åt det skogsgröna hållet. Jag har gjort många galna färgningar i mina dagar, i min tonår hade jag bland annat grönt och rosa samtidigt. Jag vill ha färg, men passera som vuxen, haha. Jag litar på Roger fullt ut. Man kan säga att vi har ett ständigt pågående hårprojekt ihop, säger Viola som även hon sitter uppspikad på salongens väggar. Sedan några år tillbaka är hon återkommande modell för de hårkollektioner teamet på Cybtekk tar fram. I ramar runt om i lokalen syns Viola i frisyrer som spikrak page, mindre tuppkam och med sicksackklippt lugg med ett trämönsterfärgat hår. Alla självklart i olika toner, ”crazy colours” är nämligen lite av Rogers specialitet.

- Vi gör färgningar som många andra frisörer inte behärskar. Just nu kommer många som vill ljusa upp sina svarta hår inför sommaren. Idag hade jag en kund som regelbundet reser hit från Stockholm för att färga. Hon åkte härifrån med en neongrön nyans.

 


Färg är lite av Cybtekks signum - ”Vi gör färgningar som många andra frisörer inte behärskar", förklarar Roger Persson.


Hittade hem i London

Roger Persson föddes så gott som in i branschen. Hans pappa Uno var frisör med egen salong i Höganäs där Roger lekte – eller ”barnarbetade” som han skämtsamt säger – som pojke. Han älskade stämningen på salongen och att valet så småningom skulle falla på frisörutbildningen i Ulricehamn förvånade egentligen ingen. Nu var Ulricehamn ingen ultimat plats för en Sex Pistols-älskande yngling med tuppkam – det var däremot London som Roger begav sig till så fort tillfälle gavs.

- På den tiden, i slutet av 80-talet, var det ett problem att ha en för extrem stil i branschen. Särskilt i svenska småstäder där man skulle se så proper ut som möjligt.

Se även: Frisyrkollektion 10.29 från Cybtekk Hair Studio

Roger Persson klipper och stylar kunden Viola Holmgren.
Roger Persson klipper och stylar kunden Viola Holmgren.


Lärde sig den hårda vägen

Jobbet Roger fick i London var raka motsatsen till salongen han arbetat på i Sverige. Som anställd på den hypade punksalongen ”Hair by Fairy” i Covent Garden arbetade man från nio på morgonen till åtta på kvällen. Sex dagar i veckan och utan lunchuppehåll. En enormt bra skola trots slitet, hävdar Roger dock att det var. Att det sökte sig frisörer från hela världen till salongen innebar att man fick lära sig tekniker från jordens alla hörn.

- Men när jag inte kunde jobba för jag hade lunginflammation fick jag sparken. Och det var kanske lika bra det.

 Emma Falkensjö sköljer ur Viola Holmgrens nyfärgade hår.
Emma Falkensjö sköljer ur Viola Holmgrens nyfärgade hår.


Internationell trendsättare

Anställningen Roger fick därnäst innebar också den en helomvändning. På den prestigefyllda salongen Byrns i Soho tvingades han släppa allt som hade med stress att göra. Här gick noggrannhet och felfritt kundbemötande och teknik framför allt annat.

Roger ler åt minnet när han hade en kund som han rekommenderade samma frisyr som Liam Gallagher i Oasis. För att sedan fråga om han spelade i något band eller så. Kunden visade sig vara The Verve-sångaren Richard Ashcroft.

- När han hade gått gapskrattade hela salongen åt mig. Men senare fick jag ge Fran Healy från bandet Travis hans berömda tuppkam som resten av världen kom att ta efter, skojar Roger lite malligt.

 

Konsultation viktigt

Efter fyra år i London var Roger åter redo för Sverige. Livet som egen företagare beskriver han som tufft, men de senaste åren har Cybtekk haft bra vind i seglen. Om hans egen framgång har att göra med ett ökat intresse för extremare färger vet inte Roger, men valet att välja mer vågade kulörer, säger han, har definitivt slagit på bred front.

- Nyligen hade jag en kund som var ekonomiansvarig på ett kryssningsföretag. Hon ville ha neonblått hår, men det avrådde jag henne ifrån. Blått hår är jättesnyggt, men känns sådär i kontorsmiljö. Det är viktigt att ha en dialog om vad kunden tänker om sin framtida frisyr.

Frisören Martin Johansson Roger Persson, ägare av Cybtekk Hair Studio
Frisören Martin Johansson var nominerad i kategorin Årets Herr på Årets Frisör 2014-galan. Roger Persson, ägare av Cybtekk Hair Studio, har erfarenhet av frisörbranschen ända sedan barnsben.


Öppen men principfast

Roger är säker på att trenden med ”crazy colours” håller i sig, men mer än riktigt starka neonfärger tror han på en mer urtvättad, lite solblekt look.

- Just nu är granny hair megastort. Grått hår som gärna får skifta i lila. Mormorshår alltså. Med de orden sagda får man förmoda att Roger är öppen för det mesta. Finns det egentligen någonting han – likt de blonda slingorna – skulle säga nej till idag?

- Nej. Eller jo, alla som jobbar här måste vara rena och hela. Och ber någon mig sänka musiken ber jag dem dra åt pipsvängen, skrattar Roger Persson.

 
Hos Cybtekk handlar det mycket om färg och form. För tillfället är ”granny hair”, en grå nyans som gärna får skifta i lila, en populär hårfärg.

Text: Sofia Edgren
Foto: Thomas Johansson

Denna artikel kan även läsas i Hair Magazines fjärde utgåva, 2015.

Se fler frisörartiklar om frisörkurser, frisörshower och hårprodukter här!

Se fler frisörartiklar om frisörkurser, frisörshower och hårprodukter här!

Tweet  
Rekommendera denna sida till en vän

(Artikeln fortsätter nedan annonserna.)

mest lästa

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Sand Castle Dry Texture Crème från R+Co hos Tendenz

Sand Castle Dry Texture Crème från R+Co hos Tendenz

Sand Castle Dry Texture Crème från R+Co ger textur till håret och absorberar överflödig olja samtidigt som ditt hår vårdas.Finns att köpa hos Tendenz.
SESSION.SPRAY FLEX från KEVIN.MURPHY hos Session.Map

SESSION.SPRAY FLEX från KEVIN.MURPHY hos Session.Map

Det nya tillskottet hos KEVIN.MURPHY är den lätta och flexibla finish-hårsprayen SESSION.SPRAY FLEX. En snabb lösning för att fixera och kontrollera håret.
Wahl 100 Year Anniversary Cordless Clipper hos Barber Supplier

Wahl 100 Year Anniversary Cordless Clipper hos Barber Supplier

Wahl firar i år 100 år med att släppa en jubileumsmodell baserad på Leo J Wahls första patent 1919. Klippmaskinen finns att köa hos Barber Supplier.
Nya ActyvaBio hos Gocciani

Nya ActyvaBio hos Gocciani

ActyvaBio är en professionell hårvårdserie certifierad enligt COSMOS ORGANIC-standarden som finns att köpa hos Gocciani.
Blonde Life Crème Lightener hos Tendenz

Blonde Life Crème Lightener hos Tendenz

Crème Lightener från Blonde Life-serien ger en vacker blond färg, snabbt och effektivt och finns att köpa hos Tendenz.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Intercoiffure Sveriges fototävling är avgjord

Intercoiffure Sveriges fototävling är avgjord

Intercoiffure Sverige arrangerar årligen en fototävling för Intercoiffures medlemmar och för de som arbetar i en Intercoiffuresalong. Här är årets vinnare!
Marianne Valström är vinnaren av Hårkontrolls modelljakt

Marianne Valström är vinnaren av Hårkontrolls modelljakt

För fjärde året i rad söker Hårkontroll efter tjejen med lika härligt hår som personlighet för att vara deras ansikte utåt under år 2019. Här är vinnaren!
Män i fokus på SEB MAN'S lanseringsevent i Stockholm

Män i fokus på SEB MAN'S lanseringsevent i Stockholm

Sebastian Professional bjöd in till lanseringsfest för deras nya serie, SEB MAN, på Nosh and Chow i Stockholm. Läs mer om lanseringen här.
Stockholm Fashion Week bjuder på hårinspiration

Stockholm Fashion Week bjuder på hårinspiration

Senaste veckan har Stockholms och modevärldens fokus legat på Stockholm Fashion Week. Här kan du se inspirerande frisyrer och hårstylingar från Instagram.
Larsson & Lange stylar hår på Copenhagen Fashion Week

Larsson & Lange stylar hår på Copenhagen Fashion Week

L’Oréal bjöd in Hair Magazine backstage för att följa frisörernas arbete innan Hoffmann Copenhagens visning på Copenhagen Fashion Week.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Ola Lewitschnick och Emma Mills

Ola Lewitschnick och Emma Mills

Går du förbi Surebabyyes på dagen ser den ut som en helt vanlig salong. På kvällen däremot, då de flesta frisörsalonger är mörka och tysta, händer det alltsom spännande saker i källarlokalen i hjärtat av hippa Hornstull.
Rosallie Asmar

Rosallie Asmar

Tack vare en stor passion för frisöryrket, skicklighet och målmedvetenhet har Rosallie Asmar på kort tid gått från stjärnskott till internationellt etablerad.

Annons

Nya videor se fler videor

Få en stark frisörkropp

Få en stark frisörkropp

Vi mötte upp Emil Kristensen, personlig tränare, för att få några värdefulla tips på hur man bygger en stark frisörkropp. Se filmen med övningarna här!
Asymmetrisk Pixie Cut med Matt Beck

Asymmetrisk Pixie Cut med Matt Beck

I denna video visar Matt Beck, från Free Salon Education, hur du skapar en snygg asymmetrisk bob i Pixie-stil med mycket textur.
How To Create a Net Braid - Fishnet Braid Tutorial med Sam Villa

How To Create a Net Braid - Fishnet Braid Tutorial med Sam Villa

När Sam Villa inte arbetar med hår älskar han att fiska och denna snygga frisyr är inspirerad av ett fiskenät. Här kan du se hur du skapar frisyren.
Skapa en Donut Braid med Sam Villa

Skapa en Donut Braid med Sam Villa

I denna video visar talangfulle Sam Villa hur du går från en hästsvans, till en donutknut och till sist samlar alla momenten i en charmig fläta.
2 i 1 festhår med Regis Salons

2 i 1 festhår med Regis Salons

I denna video har brittiska Regis Salons samarbetat med Creative Director Kieron Fowles för att skapa två frisyrer som är perfekta till festen.

Nyheter

Hair Magazine · Tlf. + 46 (0)8 52 50 70 43 Mail:hello@freemindsmedia.com